Matkassar
Matlådor i digitala eran
Populära sportbarer
Restaurang med spel
Restauranger Las Vegas
Restauranger Macau
Restauranger Monte Carlo
Restauranger med lilla extra
Spel på restauranger bra kombo
Lyxigt på restaurang
Lägg till restaurang
Skapa konto
Glömt lösenord
Inloggning

Restauranger med spelautomater - vad gäller?

I Sverige får inte vilken verksamhet som helst placera ut en spelautomat för att låta sina kunder och besökare använda. Detta är hårt reglerat för att stävja spelmissbruk och säkerhetsställa att allt går rätt till.

Vegas i baren

Vilka regler gäller?

För att en restuarang skall få ha spelautomater krävs det att dom har ett utskänkningstillstånd. Det vill säga att de har tillåtelse att servera alkoholhaltiga drycker i sin lokal.

Restaurangen måste omsätta minst 1.000.000 per år för att få ha en maskin utsatt. Därefter kan man ha ytterligare en automat vid en årsomsättning på 1.250.000:-. Vidare får man ha en ytterligare maskiner per 250.000:- i omsättning. Intäkterna från spelandet får heller inte vara dominerande som inkomstkälla för restaurangen. Det maximala antalet licenser som kan delas ut till restauranger i Sverige är 7000 stycken.

Utöver restauranger har även bingohallar också möjlighet att ha spelautomater utplacerade. Kravet i deras fall är att man har ett godkänt bingotillstånd. För att få ett bingotillstånd behöver man vända sig till Spelinspektionen. Max antal licenser för bingohallar är 500 stycken.

För att få spela på en spelautomat behöver man ha fyllt 18 år och ha ett svenskt personnummer. Dessutom måste inloggning i maskinen ske mot ett konto på Svenska Spel.

Olika spelautomater

Det finns olika typer av spelautomater. Två typer av automater innefattar spel där man kan vinna pengar. Dessa två typer är värdeautomater och penningautomater.

Värdeautomater återfinns på restauranger och i bingohallar. Definitionen värdeautomat innebär att vinster delas ut i form av polletter eller värdebevis som sedan löses in mot pengar.

Finlandsfärja med spel och nöje

Penningautomater som endast får finns på fartyg som går på internationellt vatten. På dessa är det tillåtet att direkt betala ut kontantvinster.

Ytterligare typer som ingår i Spelinspektionens definition av spelautomater är så kallade förströelsespel, där man endast kan vinna frispel, och varuspelsautomater vars vinster är i form av varor.

Vegasautomater

Dessa värdespelsautomater innehåller idag ofta en mängd olika spel som är valbara från en tryckskärm. Klassiska hjulspel, pokerspel och diverse nummerspel tillhör urvalet av valbara alternativ i maskinerna. Vegasautomaten har en maxinsats per omgång på 6 kronor. Och den maximala vinsten är 600 kronor.

Vegasautomater har funnits i olika former sedan 1996 och är resultatet av en sammanslagning av de olika maskinerna Jack Vegas och Miss Vegas. Man räknar med att det idag finns drygt 5100 Vegasautomater placerade i Sverige. Dessa är fördelade på drygt 1700 bingohallar och restauranger.

Svenska Spel är den enda aktören med tillstånd för dessa enheter. Anledningen till att det är monopol på den här verksamheten är att forskning visar att risken för spelberoende är som störst just på den här typen av automater.

För att hålla en hög grad av säkerhet krävs det idag att Vegasautomaterna är uppkopplade mot Svenska Spels datacentral. Genom att de är uppkopplade kan man lättare kontrollera att regler efterföljs och att rätt mjukvara används.

För att spela på andra typer av automater är internet närmaste du kan vända dig online och se utbud av spelautomater.

Innehavstillstånd

Om man yrkesmässigt hanterar Vegasautomer eller andra typer av spelautomater behöver man ett innehavstillstånd. Det samma gäller om man innehar några av dessa i samlingsyfte. Automaten måste då vara satt ur drift och en ansökan måste skickas till Spelinspektionen till en kostnad av 3600 kronor.

Spelinspektionen

Denna tillsynsmyndighet hette fram till 2019 istället Lotteriinspektionen och spelautomater faller under deras tillsyn enligt lagstadgar. Myndigheten ser även till kasinolagen efterföljs och ansvarar även för utgivande av lotteritillstånd samt prövar frågor för typgodkännande av spel.

Spelinspektionen har ett 50-tal anställda. Dessutom har de drygt 80 kontrollanter till sitt förfogande. Det också under denna myndighet ansvaret för Spelpaus.se ligger. Spelpaus är ett avstängningssytemet för att omöjliggöra att spela spel hos bolag som har svensk spellicens.